През 1960г. за първи път е публикуван романът на Харпър Ли –

...
През 1960г. за първи път е публикуван романът на Харпър Ли –
Коментари Харесай

На този ден: Клането в Сребреница

През 1960г. за първи път е  оповестен романът на Харпър Ли – " Да убиеш присмехулник " . Един от най-известните романи изобщо в международен мащаб. Сюжетът се развива в американския юг и третира съществени тематики като гибелта, изнасилването и расовата дискриминация, погледнати през очите на няколко деца. Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-хубавите творби на XX век.
Прочетете още
През 1971г. се състои  премиерата на една от най-известните рок опери в света " Исус Христос суперзвезда " . Произведението е на Андрю Лойд Уебър, който създател и на други известни мюзикъли като " Евита ", " Котките ", " Фантомът на операта " и други.

Произведението преглежда политическите и междуличностни конфликти на Юда Искариотски и Исус. Действието почти следва каноничното евангелие за последната, буйната седмица от живота на Исус, като стартира с идването на Исус и неговите почитатели в Йерусалим, и приключва с разпването му на кръст.

Поставянето на спектакъла на Бродуей, Ню Йорк провокира голям брой публични разногласия и спорни оценки, като става причина за митинги от страна на доста религиозни групи.



На 11 юли 1995 година се състои  клането в Сребреница . Повече от три години след началото на гражданската война в Босна, бойците на босненските сърби минават в откритата от Организация на обединените нации безвредна зона в източния град Сребреница, отделяйки към 8 000 босненски мюсюлмани от потърсилите в тази област леговище бежанци. След това те са изкарани по полетата или натикани в хранилища към селото и убити в идващите три дни, под управлението на сръбския военачалник Ратко Младич на няколко разнообразни места. Това е най-мащабното изтребване на хора в Европа след приключването на Втората международна война.

Клането в Сребреница е военно закононарушение по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, което е класифицирано от трибунала на Организация на обединените нации като геноцид.

За прикриване на следите жертвите са били препогребвани неколкократно. Международният арбитражен съд в Хага е предявил обвинявания за това закононарушение.

В момента генералът Ратко Младич и Радован Караджич, който е бил президент на Република Сръбска излежават доживотни присъди в Хага за закононарушение против човечеството и главните им обвинявания са за Клането в Сребреница. 

Днес  означаваме Световния ден на човечеството . През 1987 година съгласно Организацията на обединените народи популацията на Земята минава границата от 5 милиарда. Две години по-късно Организация на обединените нации взема решение тази дата да стане формален празник.

През XXI век изключително остро е подложен въпросът за световното стопляне на Земята, аргументи за което са общият растеж на популацията и интензивността на човешката активност. Те се отразяват негативно на земните запаси и околната среда, водейки до необратими промени.

Според организацията интернационалният празник на човечеството е добър мотив да се замислим за живота и да обърнем внимание на природата, която ни заобикаля.

Навършват се 158 години от рождението на учителя  Петър Дънов , който основава " Бялото приятелство ". Рожден ден чества италианският дизайнер и създател на компанията " Армани " -  Джорджо Армани


Петър Дънов
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР